Kunderne siger
  • Jeg har deltaget i et forløb hos Puk Bihlet, da jeg oplevede en stigende socialangst – særligt i arbejdsrelaterede situationer. Mine symptomer var bl.a. kraftig hjertebanken, svedige håndflader, bævrende stemme og problemer med at udføre mit arbejde. Jeg kan efter endt forløb mærke en markant forbedring. Jeg har fået nogen meget brugbare redskaber, og jeg har lært at arbejde med mine tanker, så de angstfremkaldende ikke længere dominerer. Jeg anbefaler helt klart Puk Bihlet, hvis du ønsker en nærværende, personlig og professionel allieret, som kan hjælpe dig med konkrete værktøjer.

    Anonym

  • Det har hjulpet mig utroligt meget at være i behandling hos Maria. Jeg startede med en depression og angstanfald, og Maria fik hjulpet mig af med begge dele. Hun lærte mig gode teknikker til at undgå at blive ked af det/bange uden grund (tænke tingene ordentligt igennem), og jeg har overhovedet ikke besvær med angst mere og jeg har lært at tackle situationer, hvor jeg ellers ville gå i sort og ned med flaget.

    Anonym

Hvad er angst?

Angst er en samlet betegnelse for flere forskellige angstlidelser, som hvert år rammer rigtig mange mennesker. Nogle undersøgelser viser, at op i mod 350.000 danskere lider af en eller anden form for angst i større eller mindre grad.

 

At blive bange eller opleve frygt er en normal reaktion, hvis vi er udsat for fare. Men når denne reaktion kommer på baggrund at situationer, som reelt ikke er farlige, eller fremkaldes alene fordi patientens tanker fremkalder den, så kalder man det for ”angst”.

 

Typer af angst

Der findes flere forskellige angstlidelser, som alle har hver deres kendetegn. Fælles for de fleste angstlidelser er dog, at symptomerne på angst er forskellige fysiske reaktioner som fx sveden, rysten, hjertebanken, rødmen. Nogen oplever også at halsen snører sig sammen, de får ondt i maven, bliver svimle eller får svært ved at trække vejret, og føler at de bliver kvalt. Alle symptomerne kan opleves i større eller mindre grad, afhængigt af hvor voldsom ens angst er. Fælles for angstlidelserne er også, at de kan behandles!

 

En meget udbredt angstlidelse er socialangst, som kan minde om en slags overdreven generthed. Man føler sig forkert, akavet, tænker på hvad andre mon tænker om ens udseende, det man siger, eller hvordan man er. Man er ofte bange for, at andre skal kunne se, hvordan man har det. Socialangsten generer som regel kun, når man er sammen med andre mennesker, og ofte hvis det drejer sig om nye eller mange mennesker.

 

En anden type angst er panikangst, som mere har karakter af panikanfald, hvor man oplever meget voldsom angst, og bliver bange for de kropslige reaktioner, som angsten giver. Nogen mennesker kan endda have en oplevelse af, at de vil dø af angstsymptomerne, fordi det føles så voldsomt.

 

Fobier er angst, som opstår, når man møder en helt bestemt ting eller situation. Det kan være slanger, fugle, edderkopper, hunde, vand, højder eller andre ting. Blandt fobierne er agorafobi meget udbredt. Agorafobi er den angst som nogen oplever, når de skal færdes uden for deres hjem. Det kan være svært at komme ud og handle, i skole eller til sociale arrangementer.

 

Generaliseret angst er navnet for en overdreven bekymringstendens. Her er angsten knap så stærk, men til gengæld er den til stede i længere tid og ligger som en konstant bekymring hos patienten. Det kan være tanker om fremtiden, om at noget vil gå galt eller det kan være tanker om fortiden, som fx fejl man har begået eller lignende.

 

Sygdomsangst eller helbredsangst er navnet for en tilstand, hvor patienten har rigtig meget fokus på sit eget helbred og bliver overopmærksom på signaler fra kroppen, og tolker disse som faresignaler. Patienten bliver bekymret for at have eller få en alvorlig sygdom, og henvender sig ofte til læge og sygehuse for at sikre sig, at de nu er raske.

 

PTSD eller Posttraumatisk stressforstyrrelse er navnet for den angstlidelse, som kan opstå efter at man har oplevet en alvorlig og som regel livstruende situation. Her er en del af symptombilledet, at patienten oplever stor angst forbundet med ting, som kan minde om traumet. Man kan også blive angst i forbindelse med, at man genoplever traumet i form af flashbacks eller mareridt.

 

OCD, som også på dansk kaldes Obsessiv-kompulsiv lidelse eller refereres til som tvangstanker og tvangshandlinger, er en lidelse, hvor patienten oplever nogle tanker eller impulser, som kommer igen og igen. Patienten føler kun, at de kan slippe af med tankerne og den angst som følger med, hvis de gør nogle bestemte handlinger. Det kan være faste rutiner i en overdreven form, fx at tjekke noget mange gange, vaske hænder meget hyppigt eller gentage nogen bestemte remser for sig selv. Alle rutinerne kan tage meget af patientens tid og opmærksomhed, og kan gøre det svært at få hverdagen til at hænge sammen.

 

Kognitiv adfærdsterapi- effektiv behandling af angst

Hvis du vælger at modtage kognitiv adfærdsterapeutisk behandling for din angst, så vil psykologen starte med at stille en masse spørgsmål, om hvordan du oplever symptomerne. For selvom psykologen ved noget om de forskellige angstlidelser, og hvordan de behandles, så er det vigtigt at forstå, hvordan det opleves for lige netop dig. Når du og psykologen i samarbejde har lagt en behandlingsplan for din angst, består selve behandlingen i, at man bliver eksponeret meget gradvist for det, som man oplever angst i forhold til. Eksponering vil sige, at man bliver udsat for det, som er svært for en i meget små doser i en bestemt rækkefølge, og via samtalen løbende bliver bedre til at håndtere angsten. Det foregår alt sammen meget gradvist og uden pludselige overraskelser.

 

Ifølge sundhedsstyrelsens referenceprogram for behandling af angst er der en beviselig effekt af kognitiv adfærdsterapeutisk behandling af angstlidelser, og derfor anbefaler man, at angstlidelser behandles med kognitiv adfærdsterapi. Du kan læse mere om sundhedsstyrelsens anbefaling af kognitiv adfærdsterapi som effektiv behandling af angst her

 

Bliv ringet op

Required
Required
Ja
Required
Ja
Required

(Læs vores privatlivspolitik)

Ja
Required
 

Nyhedsbrev

 

Jeg er mindst 16 år.
Jeg har læst og accepterer privatlivspolitikken.

(Læs vores privatlivspolitik)

Jeg forstår, at I vil bruge mine oplysninger til at sende mig Psynaps' nyhedsbrev.

Se vores kalender her


<< Oktober 2021 >>
Ma Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Private

Voksne

Børn og unge

Gratis temaaftener

 

Erhverv

Lederuddannelse

Stresscoaching

Kurser og workshops

 

Offentlige

For jobcentre

Sagssupervision

Workshops

 

Psynaps Slagelse


Skovsøgade 3A 1.
4200 Slagelse
Tlf.: 61 42 47 19
CVR: 39638495
 

Psynaps København 

 

Amagertorv 14B 

1160 København

Tlf.: 61 42 47 19
CVR: 39638495

 

Privatlivspolitik for Psynaps.dk